Oruç Hakkında Her Şey
Nihayet bu yıl da Ramazan geldi. Bizi kavuşturan Tanrımıza övgüler olsun. Oruç ibadeti, ruhlarımızı büyütmemiz ve Yüce Tanrı evrenimize indiğinde (89:22) O’nun yakınında durabilmemiz için en önemli ruhsal besin kaynaklarımızdan biridir. Bir Ramazan’a daha tanık olup oruç tutabiliyorsak, bu, Rabbimizden bize büyük bir armağandır; bunun için sonsuz minnettar olmalıyız. Efendimiz Allah, hem bedenimiz hem de ruhumuz için rızıklar sağlamaktadır, oruç da bu ruhsal rızıklardan biridir, Tanrı En İyi Rızık Sağlayıcıdır.
Kuran, dini rehberliğin tek kaynağıdır (6:19, 6:38, 6:114 & 45:6); kurtuluşumuz için gerekli olan her şey Tanrı’nın kelamında vardır (18:109, 31:27). Rabbimiz asla unutmaz (19:64). Dolayısıyla, bu önemli ibadet uygulaması için yine Kuran’a bakmalıyız. Oruçla ilgili tüm detaylar, 2’inci surenin 183-187 ayetleri arasında mevcuttur. Şimdi gelin hep birlikte bu detaylara bakalım.
* Teslimiyet’in diğer tüm ibadet uygulamaları gibi, oruç ibadeti de İbrahim peygamberle başlamıştır. (2:183, 16:123, 21:73)
* İbrahim’den itibaren nesilden nesile aktarılan uygulama, Kuran’da değişikliğe uğramış ve oruç gecelerinde cinsel birleşmeye izin verilmiştir. (2:187)
* Ramazan ayına tanık olan her Teslim Olan, o ayı oruçla geçirmelidir. (2:185)
* Bir imanlı, hastalık veya seyahat dolayısıyla oruç tutamıyorsa, Ramazan ayından sonra tutamadığı gün kadar oruç tutarak telafi edebilir. (2:184, 2:185)
* Eğer kişi oruç tutmakta zorlanıyor, orucunu bozmak zorunda kalıyorsa, kefaret olarak bozduğu herbir gün için bir yoksul doyurmalıdır. Ancak bilmelidir ki, oruç tutmak Ramazan’da en iyi ibadettir. (2:184)
* Oruç, Şafak vaktinde aydınlığın beyaz ipliği gecenin karanlık ipliğinden ayırt edilebilir hale gelince (imsak vakti) başlar, gün batımına kadar sürer. Bu süre içerisinde yemek, içmek ve cinsel birleşme yoktur. (2:187)
* Ramazan’ın son on gününde, dileyen her imanlı, ruhlarını daha çok büyütmek amacıyla mescitlere inzivaya çekilebilir. (2:187)
* Kuran’a göre imanlı kadınlar regl döneminde de oruç tutmalıdır. Regl bir hastalık değildir ve o dönem sadece cinsel birleşme yasaktır, çünkü bu zararlıdır (2:222).
ORUCUN BAŞLAMA VAKTİ
İbrahim’in dininden bize aktarılan uygulamalarda eğer bir bozulma ya da ihtilaf varsa mutlaka Kuran’da yer alır. Kuran, orucun başlama vaktiyle ilgili detayı da, hiçbir şüpheye yer bırakmayacak şekilde vermiştir. Tanrımız, beyaz iplik ve siyah iplik alegorisi kullanmıştır. İplik, bir şeyin en zayıf noktasını ifade eder. Siyah iplik, gecenin karanlığının en zayıf noktası, beyaz iplik ise aydınlığın en zayıf noktasıdır ve bunlar ayırt edilebilir hale gelinceye kadar yiyip içebilirsiniz der ayet (2:187). Bilge Tanrı’ya şükürler olsun ki, artık bunu tam olarak ayırt edebilecek teknolojiye sahibiz. Aşağıdaki görselde göreceğiniz üzere, karanlığın en zayıf ile aydınlığın en zayıf noktası, Şafak vaktinin başlangıcı olan Astronomik Şafak vaktinde ayrılır. Yani biz, astronomik şafakla birlikte oruca başlarız ve böylece Şafak vaktini oruçlu geçirmiş oluruz. Astronomik şafağın başlangıcı, imsakiyelerdeki imsak vaktidir, imsak vaktinde yani Türkiye’deki camilerde ezanın okunduğu vakitte yemeyi içmeyi bırakır ve oruca başlarız (Not: Ne yazık ki Türkiye’deki camilerin putperest uygulamalarından biri de ezanda Allah’tan başkasını anmaktır. Bu, Kuran’a aykırıdır).
Unutmadan ekleyelim, Şafak vaktinde aynı zamanda iletişim duamızı, namazımızı yerine getirir (11:114, 24:58), Kuran okur (17:78) ve bağışlanma dileriz (51:18).
Orucumuz gün batımında sona erer (2:187). Ayetin Arapçasında “leyl/gece vaktine kadar oruç tutun” der, Arapçada leyl yani gece, gün batımıyla başlar, dolayısıyla akşam namazı vakti girdiği anda orucumuzu açabiliriz.
Muhammed peygamber dahil tüm peygamberlerin getirdikleri mesajları doğrulayan, arındıran ve onları tek bir mesajda birleştiren Tanrı’nın Antlaşma Elçisi (3:81, 33:7), oruçla ilgili Kuranî detayları doğrulamış ve insanlığa iletmiştir. Aşağıdaki videonun 14. dakikasından itibaren izleyebilirsiniz.
Tüm imanlıların Ramazan’ını ve oruçlarını tebrik ederim. Ne mutlu ruhsal ihtiyacının farkında olan ve bunun gereğini yerine getirenlere.
Esenlik üzerinize olsun.
Yazan: Soner Tahsinoğlu
İlgili Ayetler
Düve (El-Bakara) [2:183] ;Ey iman edenler! Oruç, sizden öncekiler için hükme bağlandığı gibi sizin için de hükme bağlandı ki kurtuluşa eresiniz. .
Düve (El-Bakara) [2:184] ;Belirli günler (oruç tutmak için tayin edilmiştir); eğer biri hastaysa veya seyahat ediyorsa eşit sayıda diğer günlerle ikame edilebilir. Orucu ancak büyük zorlukla tutabilenler, orucun bozulduğu her bir günü yoksul bir insanı doyurmakla ikame edebilirler. Kim gönül rızasıyla (daha doğru işler) yaparsa bu daha iyidir. Fakat oruç tutmak sizin için en iyisidir, keşke bilseydiniz. .
Düve (El-Bakara) [2:185] ;Ramazan, insanlar için rehberlik sağlayan, apaçık öğretiler ve yasa kitabı olan Kuran’ın vahyedildiği aydır. Sizden bu aya tanık olanlar onda oruç tutsun. Hasta olanlar veya seyahat edenler eşit sayıda diğer günlerle ikame edebilirler. Tanrı sizler için zorluk değil kolaylık diler ki, yükümlülüklerinizi yerine getiresiniz, size rehberlik ettiği için Tanrı’yı yüceltesiniz ve minnettarlığınızı ifade edesiniz. .
Düve (El-Bakara) [2:186] ;Kullarım sana Beni soracak olursa Ben her zaman yakınım. Onlar Bana dua ettikleri zaman Ben onların dualarını yanıtlarım. İnsanlar da rehberlik edilmek için Bana karşılık versinler ve Bana iman etsinler. .
Düve (El-Bakara) [2:187] ;Oruç gecelerinde eşlerinizle cinsel birleşmeye izin verilmiştir. Onlar sizin sırlarınızın koruyucularıdır, sizler de onların sırlarının koruyucularısınız. Tanrı ruhlarınıza ihanet ettiğinizi bildi, sizi günahınızdan kurtardı ve sizi affetti. Bundan böyle, Tanrı’nın sizin için izin verdiğini arayarak onlarla ilişkiye girebilirsiniz. Şafak vaktinde aydınlığın beyaz ipliği gecenin karanlık ipliğinden ayırt edilebilir hale gelinceye kadar yiyip içebilirsiniz. Sonra, gün batımına kadar oruç tutun. (Ramazan’ın son on gününde) Mescide inzivaya çekilmeye karar verirseniz cinsel birleşme haramdır. Bunlar Tanrı’nın yasalarıdır; onları ihlal etmeyin. Tanrı insanlar için vahiylerini bu şekilde açıklığa kavuşturur ki kurtuluşa ersinler. .
Son yorumlar